Jatuh Bangunku Sendirian

Assalamualaikum,

hah, letih gk dok nak speaking je..mcm nak tgeliat lidah nih..heh! hmm..ble kite bangun, sume nak dekat kan??besela tuh..lumrah manusia.. skang pon dah byk kes ceni, sal bintang akademi fantasia?? psl syg ke dorg gaduh??1st impression people mst dorg aggp, “alaa, si fulan tuh dah mng, mmg la brani lepaskn si hawa tuh! dah sng la katekan..” dr logik akal tuh, mmg ad la btolnye…sepanjang dlm konsert ag, mne ad kes sgt si fulan tu dgn si hawa, lepas die mng, bru ad kes die ngan si hawa..mmgla, org akn ckp bkn2..bkn nak wat fitnah ke pe..tp nk jdkn contoh, kes ceni mmg akn wujud smp ble2 kot! mcm sye ckp td lumrah manusia…

p/s- xde kena mengena dgn sesape ok??sebagai pedoman serta iktibar

tuhla reality nye time kite sng, spe yg xnk dekat??sng bkn mksdnye dr segi kewangan, dr segala segi yg kite nih sng…cnth nye, dr segi pekerjaan, klu kite nih org yg plg sngkan nak mnx tlg dptkan tender dr mne2 agensi atau bdn gomen or NGO, mst ramai nak kwn ngan kite..dato’, datin, peg gomen, hah! mcm2 la! standed la..dh nme pon kite nih berpengaruh!

klu kite susah??

p/s-xde kena mengena ngan sesape ok???sebagai pedoman serta iktibar

ni lak hakikatnye! btol tak??

bkn sy nak ckp xde lgsg yg baik2 kat dunia nih, sy sndr pon bkn nye baik..(pengakuan yg jjur serta iklas)….no one is perfect after the Prophet Muhammad S.A.W…

lebih2 ag, kite nih muslim kan??msg2 dah sedia maklum kan??  misi saye kat sni, just nak mengingatkn, jgn sesekali menganggap seorg kwn itu hny sbg tmpt kite mengadu susah..seorang kwn itu juga mmpu mmberi kite jalan yg diredhai..dgn cre die mengingatkan kite pada Allah… jgn sesekali mendendam seandainya x suke bila diri sndri dibenci org len..sebenarnye, sy sndr pon belajar benda nih dari some1, ha inilah tugas nye, menyampaikan kepada org lain..mentality manusia smmgnye, jika 1000 amal kebajikan pon kite wat, tp seandainya dicalarkan oleh 1 titik noda, masyarakat lebih tertumpu pengamatannya pada 1 noda itu..kite x slayaknya untk membenci sesiapa…jgn mmbnci manusia ttp bnci kpd amalan nye yg jahat…jika kita mmbenci manusia, adakah setiap dr kita sememangnye terlindung dr kebencian Allah?? tentunya tidak…

Seandainya niat kite ingin mengajar seseorang, jgn sekadar ckp, tindakan perlu ad, spt mne seorg guru yg berkehendakkan anak muridnye berjaya..seandainya, satu mase, murid ituh tersasar langkah, selepas dihukum, perlu la dibangunkan semula..beri sedikit galakan serta sokongan, agar die x rase spt terpinggir dr yg len…jgn sesekali dibiarkan begitu shje…

p/s – sebagai pedoman serta iktibar

Marilah kita bersama eratkan mne yg renggang, dekatkan mne yg jauh, rapatkan mne yg dekat…Ukhwah itu terbina dr 1 ikatan…andai ptusnya ikatan itu, maka tiadalah ukhwah dlm islam…buka mate luas2, ksgkan kepale dan cuba fikir seandainya anda berada dlm situasi gmbr ke 2 diatas dan dibwh ini..

p/s – xde kena mengena ngan sesape ok?(huh?)sebagai pedoman serta iktibar

camtuhla saketnye..klau dah name nye manusia, xde istilah dia mampu wat segalenya seorang diri..sbb pe?? sebab kite nih byk kelemahan..byk sgt…pikirla balik ye??

kata-kata hikmah imam syafie:

“terima yg diberi, jgn melihat siape yg memberi”(amalkan utk perbuatan yg baik shje ok??)

moga sy dan anda semua dpt pengajaran…salam ukhwah utk semua…

Ilalliqa’, Wassalam

~ by sunan89 on March 21, 2010.

2 Responses to “Jatuh Bangunku Sendirian”

  1. ayie, apesal pilih wordpress instead of blogspot? nanti letak la shoutbox eh.. senang aku nak leave ape2 msg.

    banyak lak entry ko berunsur nasihat ni. bagus2.. tahnniah.

    ape2 pun, la tahzan.. innallaha maana. smile.. =D

    • sebab dah ramai sgt gune blogspot..i like differents! ok??:).. ha, sbg peringatan utk kite sume ain..k??tp aq b4 nih, gune blogspot, shoutbox aq xtaw la nak tgk kat ne gune wordpress nih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: