Ku Intai Tabir Semalam – Part 1

Assalamualaikum,

Hmm, kadang kala, kite susah nak senyum kan?  Puas kita cari sesuatu yang boleh buatkan kita senyum.  Malangnya masih tak jumpa.  “Apa yang aku patut buat ni?” hati berbisik bertanya sendirian.  Agak-agak, ape penyelesaiannye?  Bagi saya, memori2 itulah penawar duka tatkala sedih.  Memang kita takkan kembali pada memori bahagia tersebut, tapi ada logiknya kita mungkin akan mendapat sedikit kekuatan untuk meneruskan hidup dan mencapai matlamat yang diimpi.  Pada awal tahun 2008, saya sempat bertugas menjadi seorang guru di Sekolah Rendah Taski Al-Iman TUDM K.L.  Sebenarnye time tuh cuti sem, so sempatlah kejap sementara nak isi masa lapang.  Bukan susah pon, ajar budak sekolah je.  Lagipun, saya memang suka bab-bab memberi tunjuk ajar nih.  Bukan nak membangga diri, tapi rasa diri ni masih ada tempat dalam masyarakat, masih diperlukan.  Itu pun dah cukup buat saya bahagia.  Siapa tak hepi macam tuh?  Bayangkan, anda di dalam masyarakat, dalam setiap majlis ke pape, orang lain kerisauan kalau anda tiada.  Beruntunglah selagi mana ada kepercayaan orang lain kat bahu anda kan?

Saya detailkan sikit pe saya nye task kat sekolah ni.  Saya mengajar murid tahun 1 sampai tahun 6.  Daripada 9 subjek yang ada kat sekolah tuh, saya kena cover 2 subjek.  Subjek yang saya ajar Bahasa Arab and Akhlak.  Bahasa Arab utk tahap 2, akhlak utk tahap 1.  Saya juga merupakan guru kelas utk murid tahun 1.  Secara jujurnya, memang memeningkan, tapi apakan daya mereka tuh sume budak2 kecik ag.  Layan jela.  Senang je nak tarik perhatian mereka kalau masing-masing dah malas nak belajar.  Saya akan cakap, “ha, siapa nak dengar lagu kamu ketahuan?” diorang terus angkat tangan.  hehe.  Bukan sorang, tapi semua la.  Ha, time tuh pulak lagu tuh memang budak2 pon suka, bg jela.  Then saya pesan kat diorang, “Sebelum tuh, saya nak kamu semua tumpukan perhatian dulu jap. ok?” diorang jawab. “ok!”  Terhibur la hati time tuh.  Memang seronok jaga kanak2 nih.  Ada juga ragam yang paling menyayat hati, adoi2, memang tak tahan.  Slah seorang anak murid saya tahun 1 tuh, ter’yak” dalam seluar.  Dahla sluar putih, adoi, jelas kelihatan segala warna.  Ah, tidak! hehe..tapi disebabkan saya dah ada pengalaman dalam menjaga hal kebajikan masyarakat ceni, sikit je tuh.  Boleh settle!  Memori tadi menyebabkan saya mengimbau kenangan bersama arwah atuk di kampung gemas N9.  Sewaktu arwah sudah separa lumpuh, segalanya ditanggung oleh orang disekelilingnya, termasukla saya.  Makan, mandi, buang air kecil or besar, dah tak mampu nak buat sendiri.  Saya berfikir “Adakah aku dapat merasakan layanan seperti ini andainya aku sudah tua kelak?”  Allah sahaja yang tahu.  Berusaha je.  So, aq pon settle kan la murid tadi nye masalah.  Dah settle, terus anta dia balek umah, sebab dah xde seluar.  Aku sarungkan aje kain pelekat kat dia.  Biar beselubung cam bayi.  hehe.  Pastuh, terus balik sekolah.  Heh, dah macam babysitter dah aku ni.  Letih.. 😦

Seperkara lagi, aku diajukan soalan oleh student2 tahun 4.  Elok2 tgh wat kerja yang aku bagi, some of them ada yang dah siap.  Ha, nanti aku tunjukkan sapa yang paling aktif kat kelas nih.  Diorang tanya “Ustaz, ustaz mesti dah ade awek kan?” aku terus terbatuk, “ehem2, pe tadi? ulang balik.” Diorang tanya, ” Ustaz dah ade awek kan”?  Aku jawab, ” Ada, nape?” Diorang tanya lagi, “Nih ha, ktorang jumpa gambar awek ustaz kat dalam henset ustaz..” Tak menggelabah lak aku cari henset aku, rupe2nye, diorang dah amek.  Bile dorang amek pon aku  tak tahu.  Mungkin sal aku sibuk sangat kot tick buku dorang.  hehe.  “Sape name die ustaz?” aku pon tak tahu nak jawab cene, tapi time tuh aku bukannya ada sesape pon.  Aku petik jela name si die, “ha,  *** *******”.. “Lawa la dia ustaz..” aku senyum je and cakap “Memangla tapi dia garang taw!  kalau dia jadi cikgu kat sni, habesla kamu..” hehe..tersengih aku jap.

Memang agak banyak la kerja aku kat sini, memandangkan guru-guru kat situ pon kebanyakannya tidak mempunyai pengalaman and ilmu yang cukup, so aku selama 2 bulan kat situ terpaksa mengerah keringat bagi memastikan mereka, murid2 ku berjaya kelak.  Bukan nak cakap aku pandai, tapi dari pe yang dorg confessed kat aku, mmg sedey klau dengar.  Benda basic pon student banyak tak tahu lagi.. Aku sedey sangat..So, aku wat nota ringkas, wat tusyen sabtu ahad and setiap petang selepas abes sekolah.  Huh, pejam celik2, dah abes tempoh 2 bulan kat situ.  Sedeynye nak tinggalkan dorg.  even kejap pon la.  time tuh lg seminggu nak peperiksaan tengah tahun.  Tapi aku kena balik kolej.   :(  ..takpela..  Sebulan kemudian, pengetua sekolah tersebut menelefonku and cakap yang gaji dia dah masukkan and berita gembira katanya.  Aku tunggu.  Peratusan untuk subjek Bahasa Arab Meningkat kepada 50% dari 35%.  Ya Allah, time tuh aku rase nak peluk je ustazah tuh.  Happy sangat!  Usaha aku terbalas.  sebab tulah aku suka sangat bab2 mengajar nih.  Best2!! Yang aku suka tuh, subjek Bahasa Arab tuh darjah 4,5 dan 6 aku ajar.  Peratusan dorang meningkat.  Alhamdulillah.  Tersenyum aku sorg2 ble igt memori tuh.

Tak lama kemudian, aku mendapat telefon dari si dia, time tuh mmg aku ego la..hehe..ada la skit kerek2..hehe

si dia : “assalamualaikum, watpe?”

saya : “Waalaikumussalam, x watpe. nape?”

si dia : “Ni ha, murid2 saya nih nak becakap ngan suami saya, saya teleponla awak.  Dorang tak pecaya yang saya dah kawen.  Awak layanla dorang ye?”

saya : “Ha, ok..”

Murid : “Awak nih suami ustazah eh?”

Saya : “Aahla, nape? tak pecaye?”

Murid : “Tipula, betol ke?”

Saya : “Betolla, saya tak tipu..cubela tanya ustazah adik tuh..”

heh, ingat jugak die kat aku eh? tuh dulu nye cite la..boleh la wat aku senyum kejap.  tapi skang, murung je..  :(  ..hidop perlu diteruskan…skang nih maybe die dah tak ingat dah kot..yela, dah ade org laen…die pon dah wat confession berani, siap janji sume sekali..*sigh* xpela..dia dah bahagia ngan hidop die skang..aku kena gak bahagia kan? sampai bila nak ceni kan??hehe..

Yesterday is not a full stop, its only a coma for a pit stop..we still far from ending…  🙂

Before tuh, inilah murid2 kesayanganku..heheh

*ha, nihla anak murid aku..yang ter’yak’ td, sorry xleh reveal la..sian dak tuh..malu kang..heheh..comel dorg nih..

*nih kelas dak2 yang jd wartawan tadi…ko tgk pengawas kat tgh tuh, ayu nye lah hai! tp perangai die! sabar jela..:)

*hehe..

*nampak cam besar pulak peha aku time nih! malu!

*hah, tengok tuh! sempoi! siap letak tangan kat bahu aku tuh!

*nih la murid yang aku cakap tuh.  paling aktif and pandailah.  dorg yang jd wartawan td..dok tny aku mcm2.!

*bukan aku ok? nih still murid kesayanganku dua org td yang tgkp..aish…

Ha, cukupla utk part 1 dulu ye? ade lagi 1 part.  maybe sok petang kot aku post. heheh

Ilalliqa’, Wassalam.

~ by sunan89 on March 23, 2010.

2 Responses to “Ku Intai Tabir Semalam – Part 1”

  1. slm…
    juz wanna ask u a simple quest..ap pndgn nta tntg b’cinta b4 nikah??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: