Pekse oh Pekse!

Assalamualaikum,

Adoi, lame tol tak blogging.  Ntahla, cam malas lak lately.  Mari terus ke cite baru lak!  So skang topic kite arini sal peperiksaan.  Seperti yang korang sedia maklum, peperiksaan fungsinya adalah untuk menguji sjauh mana tahap penguasaan kita dalam satu-satu bidang yang kita ceburi.  Tak kisahlah samada dari segi praktikal ataupun teori kan?  Khususnya bagi sorang manusia yang bergelar pelajar, memang tak dapat lari dari ‘hukuman’ nih.  skang nih, kebanyakan IPTA sedang menjalankan minggu atau bulan peperiksaan.  So demam pekse la skang!  Tapi, pehal lak aku cuba nak bangkitkan topik nih??  Ha, byk alasan sebenarnya.  Jom aku detail kan lagi kat korang.

Pekse oh pekse!  itulah keluhan bagi sesetengah pelajar yang menganggap pekse nih sebenarnya merugikan.  Dan mungkin tidak bagi sesetengah pihak.  Tapi, apakah rasionalnya peperiksaan nih sebenarnya??  Alaa..takkan tak tahu lagi??  Banyak kepentingan pekse nih untuk kita yang belajar taw!  Eleh, ulama2 dulu tak de pon pekse, tapi leh je jadi ulama.  Ha, jangan sesekali korang nak bandingkan yang dulu ngan skang.  Sebab zaman kian maju.  Ideologi pon kian berbeza dari pelbagai sudut.  So, jangan sesekali anggap pekse nih sesuatu yang merugikan.  Itulah cara yang boleh menjelaskan kepada kita sendiri sejauh mana pencapaian kita dalam bidang yang diceburi.

p/s – takde kena mengena ok??:)

Tapi! ha, ada gak tapi taw! Korang janganlah belajar untuk pekse.  Kalau camtuh, memang susah korang nak maintain ilmu kat dada taw.  Aku cakap nih pon untuk aku sendiri.  Same2lah kita ye?  Memang dilema dibuatnya bila datang situasi camni, tapi apakan daya??  Hidup perlu ada tindakan, dan setiap tindakan mesti ada risikonya.  Cuma besar atau tak je menjadi perbedaan.  Aku nih pon, kadang2, kalau dah tension sangat, aku study pe yang masuk pekse jer! memang tak leh lari la sorang pelajar dari cara nih.  Mesti dia watnya!  So, kepada sesiapa yang akan menduduki peperiksaan, selamat berjaya and hati2 ye??

Oklah, sampai sini jela coretan aku wat kali nih.  Harap dapat sampaikan kpd kawan2 yang tak dengar and tak bace info nih.

p/s – Kepada sabby, semoga berjaya dan harap tenang2lah selalu.  Jangan tension-tension ye??Aja2!!hehehe final sem dah ni.😀

kepada muslimin muslimat, selamat berjaya gak ye didunia dan akhirat!

Ilalliqa’, Wassalam

~ by sunan89 on April 12, 2010.

2 Responses to “Pekse oh Pekse!”

  1. akk suka🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: