Kawan tenet oh Kawan tenet!

Assalamualaikum,

Baca dan nilai situasi di bawah:

sipulan bin sipulan wants to add you as a friend in facebook.

a – hah, add jela.  kwn je pon.

Hye readers! ha, mesti korang cam pening skit sal ni.  pe nih tibe2 lak sal facebook ni??!!  sebenarnya, ni la realitynya kita masa ni.  berkwn biar seribu bercinta biar satu.  Skang nih, dah ada mcm2 cara nak cari kawan.  internet, blind date n mcm2 la.  tapi sedar tak kite, yang kita hanya setakat menerima tanpa ada sebarang persoalan?? hanya invite untuk memenuhkan ruang kawan di laman facebook??  Sepatutnya bukan begini.  Nape perlu approve kalau kita tak mampu untuk menjadi adil kepada kawan2 kita?? Mengapa perlu add jika hanya untuk kepentingan kita sendiri??  fikirkan kembali!  Adakah kita kenal setiap kawan2 kita di sana??  Bukan itu caranya utk kita berkawan.

Selai daripada itu, beberapa masalah lain yang timbul seperti ‘beyond max list’ attitude and ‘low profile and remain silent’ attitude aka anonymous.  korang mesti tak paham kan??heheh..memangla..benda tuh, sume aq namekan sendiri.

1- beyond max list attitude; istilah untuk some1 yang suke sgt add org hanya semata2 nak tunjuk kat org yang kawan die ramai.  Watpe nak kecoh sal kwn ramai ke x?? Kawan2 ko ramai kat fb tuh, leh tlg ko ke time ko susah t?? Make sure kita ada kawan yang boleh kite percayai n boleh tolong kita time kite susah dan sebaliknya.  itu baru kawan.  Cene kita nak taw kalau kita nih ada kawan ke x??ha, kalau time korang susah, tapi tak de orang nak tolong ko dari pelbagai aspek pon, maknenye, ko memang tak de kawan.  Pandai2 la ye??


p/s – jgn pandai add je!!!

2-low profile and remain silent attitude; nih lak sal pndi add, die peramah tapi simpan agenda tersembunyi and wat kawan2 laen tertanya2 siapa diri dia yang sebenar sebab dia tak bagi taw siapa dia sebenarnya.  ha, ni yang aku paling tak suke!  taw tak cara nih leh timbul ngumpat.  kalau kawan rase tak puas ati, nanti leh jadi ngumpat.  sebab pe?? ha, pikirla sendiri.  Even niat kita baek, tapi at the same time, tolong fikir ttg fitrah n lumrah manusia.  Semase isra’ dlu, Nabi S.A.W memilih susu.  sebab pe?? sebab susu itu memang azali nya putih.  Begitu juga manusia.  Desire benda2 yang baek2.  Lumrah manusia lak, sukakan penjelasan dan tidak suka kan kesamaran dalam satu2 hal.  bila timbul kesamaran, manusia itu sendiri akan bersuara tidak puas hati sehingga timbul jawapan yang jelas di depan mata.  itu hakikatnya.

p/s – katekan tidak kpd anonymous n pape je yang same waktu dgnnye!

Kawan2, fikir2 kanla.  Jangan pandang enteng ye??jika kita ada wat, so leraikan la..semoga masih sempat untuk berubah.

Ilalliqa’, Wassalam.

~ by sunan89 on April 14, 2010.

2 Responses to “Kawan tenet oh Kawan tenet!”

  1. dia add kte n dia jgk yg block kte…
    kwn cm ne 2 ek…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: