3 Minggu – part 1

Assalamualaikum,

Topik kita pada hari ini, tentang aku dan dia.  hehe.  Bagi aku, kisah tentang aku dan dia, merupakan kenangan paling terindah dalam hidup aku.   Hm, okla, kisah ini bermula sewaktu aku di tingkatan 4.  Masa tu, aku baru je habis pmr dan nak sambung belajar untuk tingkatan 4 aku lak.  Sebenarnya, aku nak masuk Maahad Ahmadi, tapi permohonan aku ditolak.  Terpaksalah aku buat rayuan.  Selama menanti keputusan dari pihak tertentu, aku ditempatkan di sekolah yang aku sendiri tak pernah dengar nama sekolah tuh.  Bukan nak hina ke ape, tapi memang patutlah aku tak tahu, sebab aku dilahirkan di KL, tak banyak tempat kat n9 tuh aku tahu.  So, aku pon merayu la kat ayah supaya tak ditempatkan disana.  Ha, nama sekolah tuh, Sekolah Menengah Agama Teluk Kemang aka SMATKEM.  Tapi ayah aku cakap, masuk je dulu, nanti takut tertinggal pelajaran, yang penting belajar.  Aku pon akurla dengan keputusan ayahku yang tersayang tuh.  Dengan hati yang luluh dan kecewa, aku bersiap la untuk bertolak bagi sesi pendaftarant pelajar baru tingkatan 4 di SMATKEM.  Tapi, tak lama pon aku belajar kat situ, dalam 3 minggu je.  Ha, dalam 3 minggu nih la, macam2 penah berlaku dan salah satu daripada kejadian tuh, merupakan satu titik permulaan bagi aku dan dia. 🙂

Bagi sesiapa yang selalu usha page fb aku, korang mungkin perasan dengan satu shoutout sal “album 1st mirwana is da bestest memori” .  Aku pon lupe shoutut die camne, tapi camtuh la lebih kurang.  Ha, album 1st mirwana tuhla yang menemani kesedihan perjalananku sewaktu menuju ke SMATKEM.  Sampai-sampai kat sana lak, orang surau SMATKEM tuh, tiap2 petang dok pasang lagu mirwana gak.  Ha, memang terpahat la kan?! hehe.  Aku pon terpaksala tempuh hidup sebagai seorang pelajar baru with the orientasi bagai.  *sigh* memang membosankan.  Tapi, kat sana aku dapat gak ramai kawan.  Pada mulanya, memang aku rasa benci la kan…tapi bila dah lama kat situ, aku jadi makin minat lak.  Ustaz2 pon ramai baek ngan aku.  student2 laen.  Sebab dulu, ada orang ckap, yang aku nih baek.  aku akui skang aku memang dah jadi hampeh banyak! adoi..maybe perwatakan aku kot.  :)  ha, 1 kejadian, aku dulu kat aspura SMATKEM penah kena serang ngan senior2 kat situ.  Bukan kena tumbuk ke pe, tapi kena suspect sal kuang ajar kat senior.  Seingat aku, cite ni time 1 malam, dak2 baru dikumpulkan, tapi yang bagi arahan budak form 2, ada dak2 form 4 yang baru nih, melenting sikit, dorang ejek2 lak dak form 2 tuh.  Yang pasti, aku langsung tak wat benda tuh.  Tak berani aku!  Malamnya pulak, tibe2 aku kena panggil naek tingkat senior.  Aku pelikla!  Senior2 terus serbu muka aku, ramai2 lak tuh! yang paling aku ingat muka dia, castello la.  tapi dia tanya aku elok2 je.  aku rilex je.  pastuh aku cakap memang aku tak wat and bukti nya aku cakap kat dorang, aku dok line paling depan sekali and dorang leh tanya dak form 2 tuh samada aku bersuara ke tidak time tuh.  So, budak form 2 tuh cakap, memang aku tak wat.  see!  maen serbu je!  yang aku agak terkilan la masa tuh, dorang cakap, se yang cakap aku yang melenting time tuh! aduh2.  aku sabar kan je.  Kawan aku sendiri lak tuh.  hmm, aku pon tak taw pe motif se nak tuduh aku camtuh.  malas aku nak sambung sal cite nih, later, aku buat dek je sal kes ni.  sebab aku tengah tensen.  aku pon wat hal sendiri.

Kisah 2 lak, tentang aku penah tegur sorang perempuan, tirah kot nama nya, aku cakapla, pempuan tak elok gelak besar2 camtuh.  Tak manis dipandang orang.  Pastuh, die jeling aku macam aku nih criminal sangat2 kot! tapi aku rilex je.  Keesokan harinya, time prep, aku cadang baru nak g belajar math.  sebab aku tak suka math.  So, memang kena pulun habis-habisan.  pastuh, aku pelik.  Aku nye pensel case hilang!  aku memang letak barang study kat bawah meja pon including buku2..:p..aku tanya la kawan aku kat sebelah meja aku, dorang sume cakap tak tahu.  so, dengan muka redha, aku pinjam jela pen kawan aku nak belajar.  that time, the cause of the case remains unknown.  lama gak hilang tuh.  tak lame pas tuh, tibe2 aku nye pensel box, ada balik.  dalam meja.  pelik!  ha, de end of the post t, aku gtaw k??hehe..kena ikut flow cite…

kisah 3, ha, before tuh aku nak gtaw yang aku nih memang suka bab2 nyanyian nih.  time kat rembau dulu, memang aku and my bro faru, jadi kepala untuk sume event2 yang memerlukan nasyid.  tapi, time kat rembau dulu, takde percussions, just minus one je.  tuh pon jarang2. 😦 so sad.  sampai kat SMATKEM, aku di offer oleh seorang laki bernama ramdan untuk try nasyid.  aku pon on jela.  dah nama pon aku minat gila!  aku dipanggil untuk audition di dewan SMATKEM.  pas aku nyanyi sekali, terus diorang time.  hehe.  maybe sal ada bakat kot!  Nauzubillah, maaf tak berniat nak riak.  :)  …lagi satu fact yang aku rasa ditime masok, sal pas aku nyanyi tuh, dorang training taw untuk next performance.  tapi ada lagu arab nih dorang salah sebut.  so, aku betolkan la.  then, dengan ilmu b.arab yang aku ada, aku explain kat dorang sal nahu dan saraf.  hehe.  nampakla muka kagum dorang time tuh.  beruntung aku jadi anak murid Ustaz Mustafa dulu kat rembau.  memang padat dia ajar aku arab.  2 abg aku yang masuk rembau dulu pon, terer arab gak pas die ajar. 🙂 …nak kata keberkesanan dia ajar tuh tinggi sebab aku dari darjah 1 sampai darjah 6 tak pernah lulus arab, asek dapat A sengau je..(E)..ayah aku pon naek botak kepale pikir cene nak bagi aku pandai arab ni.  so, memang aku bersyukur sangat2.  memangla suma perlu ada minat, kalau tak de minat pon tak leh gak.  kesungguhan pon penting kan?? tapi guru pon kena yang betol n berpengalaman.  baru la leh superb!  so, thanx a loooooooooooooooooott to Ustaz Mustafa. 🙂 ..  jasamu selalu dikenang dalam doaku.


p/s – nihla dewan telok kemang, tapi bukan time aku audition nasyid tuh..:), situasi dlm gmbar ni takde kaitan ngan cite aku..

p/s – nih time aku kat dewan SMATKEM time maskan 2006 mewakili MANS utk nasyid.  aku yang kiri skali.  sorry gmbr tak lawa. 🙂

kisah 4 lak, sal si dia.  ha, yang nih bagi aku kelakar! hahahah..  nama die Nur Sabrina Binti Abdul Hamid.  sebayala and sekelas.  time tuh form 4, ada 2 kelas.  Time mula2 aku nampak dia nih, aku ingatkan dia nih kawan lama aku kat skolah rendah masjid negara dulu.  so, untuk kepastian, aku tanya la hakim.  kawan sekolah rendah agama dulu.  hakim kate tak.  sab nih dok PD aka Port Dickson at BANDAR SUNG-GALA.  hehehe.  ha, yang tuh aku tambah.  kalau korang nak sebut BANDAR SUNG-GALA nih, tak leh semedang je taw! time sebut sung tuh, bibir kena mancung, pastu suara kena besar, baru ad zuq! hehehe.  by the way, sab ialah nick kepada sabrina.  hmm, tapi stat dari tuh bukan aku terus nak approach je.  aku rilex je.  time tuh, aku tak terpikir langsung nak couple ke ape.  sampai satu masa ni, kawan aku ajak aku nak g jumpa sab.  aku ingatkan dia nak kenal kan kat aku, rupenye die ajak teman nak date ngan sab ni.  adoi2..takdela date pon, nak jumpe je.  si mamat nih nak kenal2 ngan si sab.  entah pe yang digila sangat entah si mamat nih, macam angau pon ad gak, beriya naa nak jumpe si sab ni.. aku tengok sab tuh, takdelah beriya mane.  tak tawla kan, kot sab tuh dok cover baek nye expresi muke die kan?? heheh..  wat2 jual mahal kan?? sape taw?? entah2 die pon suke tak!  heheh.. bagi sape yang kenal, tanyala tuan punya badan! pening aku dibuatnya.  aku pon teman jela.  nama mamat nih, fahmi.  member aku time kat skolah agama rembau dulu.  pastuh, boleh lak, dia kenen kan aku ngan sorang girl nih.   aku lupe nama dia.  time tuh, si fahmi ni, memang berkenan ngan sab ni.  aku pon, follow jela.  syok2 dorang tengah borak2 tuh, aku pon wat2 la macam nak layan kawan sab nih.  tapi tak de pon senanya.  so, sampaila dorang abis jumpe.  Pastuh balik.

hmm…the next week, parents aku datang.  ayah tunjuk surat, aku pon bacala.  rupe2nya aku dah diterima masuk ke Maahad Ahmadi aka MANS.  punyela meloncat aku time tuh!   happy gile! terus lari naek bilik nak siap barang.  tapi ayah aku cakap, aku tak leh nak check out hari ni.  sebab ada benda yang tak settle lagi.  so barang2 yang aku tak larat nak bawa sendiri, aku bagi ayah aku bawa.  isnin minggu depan.  petang.  time tuh, memang agak sedeyla.  sebab budak bilik aku, sedey aku nak pindah.  hmm..nak buat camne, time tuh pon bukan aku tak hepi dah dok situ, cume aku aku dah terlambat.  aku dah wat rayuan, takkan aku nak tolak.  nanti ayah aku cakap ape pulak.  so, pegi jela.  time aku belah tuh, dalam pukul 3 ptg camtula.  budak2 pon ramai ag kat kawasan sekolah.  masih dalam uniform.  aku pon lupa sal pe ntah dorang still pakai baju sekolah ag time tuh.  sampai kat depan blok kelas, atirah, perempuan yang aku sound ari tuh, tahan aku.  dia kate dia mintak maaf sebab dia yang nyorokkan pensel box aku.  huh, time tuh aku cover macho je.  “takpe2, aku tak amek ati la…jangan risau..” tuhla dia ayat aku.  hehe.  so, aku pon pergi meninggalkan SMATKEM.

ha, cite nih tak stop kat sini taw! ade ag.. nnt aku smbung part 2…

jangan marah…:-*

Ilalliqa’, Wassalam

~ by sunan89 on April 16, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: