3 Minggu – part 2

Assalamualaikum,

Ha, kini tibalah sambungannya utk part 2.  So, aku melangkahkan kakiku kesekolah ku yang baru iaitu Maahad Ahmadi aka MANS.  Ingat ag tarikhnya, 28 feb 2005.   Aku ada abang kat situ actually, nama dia Muhammad Fakhruddin Ar-Razi.  ad gak best nye dok satu sekolah ngan abg or adik kita, tapi yang tak best nya, bile orang comparekan antara diri sendiri dgn abg or adek ko.  Tuh jadi menyampah tuh.  tapi takpe, lumrah manusia, diorang ingat adek bradek prangai sama kot.  Aku nih agak nakal la dari abg aku tuh, degil, contra la senang cite.  cukupla sampai situ cite sal family aku, aku nak sambung sal si sab ni.  Aku lupe sebenarnya, cene aku leh kept kontek ngan si die.  Ha, kalau tak silap, aku jumpa dia kat maskan Sekolah Menengah Agama Sains Kuala Pilah aka SMASKP.  time tuh, 1st time join maskan, wakili maahad untuk nasyid.  cite sal cene aku leh join nasyid kat maahad tuh pon, sume abang aku nye keje.  abg faru.  kla, adek beradek aku nih, memang suka menyanyi.  yang sulung tuh tak nampak sangatlah.  camtuh2 je.  kalau anak2 bujang nih, abg atib(abg ku yang sulung), abg faru, n aku, memang suka sangatla.  kami diperkenalkan dalam bidang nih dari tadika lagi.  time kat sekolah rendah, memang muka2 anak Haji Misni nih jela yang akan join pape nasyid.  Abg Atib dulu nasyid kat SMASKP, aku n abg faru kat maahad.  Sebelum aku masuk MANS ag, abg faru dah rancang everything.  patutlah die suruh aku masuk MANS!  activity aku n dia kat umah, salu nyanyi then record dalam tape.  dulu gune radio je.  then tape2 kosong.  memang Die-Hard-Fan nasyid la, lebih2 ag inteam n Unic time tuh.  rupe2nye, abg faru bawa tape2 yang record ada suara aku tuh, ke MANS.  time tuh aku form 3 kat rembau.  Die bagi member2 Soutul Ahmadi nilai bakat aku.  Buat pengetahuan korang semua, Soutul Ahmadi nih ialah kumpulan rasmi nasyid kat MANS.  kiranya, sapa yang join confirm popular la! hehe.  lebih2 ag newbie macam aku.  hehe.

Tak sampai seminggu aku kat MANS, ada sorang senior Soutul Ahmadi nih, nama dia abg ubai, datang bilik aku, terus dia suh aku nyanyi!  Fuh, segan la!  Aku pon bajet2 macam tak pandai nyanyi la time tuh.   Abg ubai terus cakap, “eh, ko jangan ingat abg tak taw yang ko leh nyanyi la.  abg faru kau dah bagi dah abg dengar lagu ratu syahadah kat tape tuh!”  Terperanjat beruk aku!  So, memang kena gakla.  Lepas audition tuh, terus dia cakap, “ha, minggu depan ko start training ngan kitorang.  ko masuk Soutul Ahmadi.”  WoOah!!?? tekejutla.  Aku pon joinla.  Part paling bes sekali, time tiap kali training, seronok sangat2!!  K, terus ke SMASKP.  aku kena tido kat SMASKP tuh dalam 3 hari kalau tak silap!  pertandingan aku hari sabtu malam.  So, memang aku free jela sebelum dan selepas tuh.  hehe.  dok merayau je kacau orang.  Ha, tapi macam mana aku leh jumpa sab??  Time tuh, malam pertandingan.  MANS dapat undia no 5.  Sampai giliran MANS, terus naek atas pentas, perform!  wah, nervous2!!  tapi unforgettable memory tuh!  Lepas aku abes perform, aku terus pegi jumpa sorang cikgu nih.  Nama dia Cikgu Jaafar.  Cikgu time kat SMATKEM dulu.  Even 3 minggu aku kat sana, aku agak rapat gak ngan cikgu nih, lebih2 ag, die penah tolong aku time aku pengsan kat SMATKEM dulu.  :)  ..  Dia still ingat kat aku lagi taw! huh, unexpected betol!  aku pon borak2 la ngan cikgu tuh.  Dah habis borak, aku terus ke pintu masuk, sebab nak g lepak ngan kawan2 kat situ.  Tapi before tuh, aku terserempak dengan sabrina.  hehe.  Memang agak memalukan la bila ingat balik.  Lets recall together ok??

ayie : Eh, sab.  assalamualaikum.

sab : ayie…waalaikumussalam.

ayie : sab sihat?

sab : sihat je.

……………………….adoi, lupe la pe lagi yang aku borak time tuh!  Tapi yang penting, time tuh dua2 tengah blushing.  hahaha.  Later on, aku terus g jumpa kawan aku.  ha, start dari situ la.  Aku terus keep contact ngan die.  Actually, aku lupa la cene aku leh dapat no telefon dia.  Waa, jenuh aku nak ingat tapi tak dapat ingat gak!  ish2.  Sampai ahad, kitorang kena balik umah dah.  ha, tapi bukan sampai situ taw! ada lagi unexpected meetings pasni!

Tak silap aku, pas maskan, aku patut ada jumpa dia ag, tapi aku tak pergi.  Kem Cinta Hutan.  Pada mulanya memang aku nak pergi.  Bila difikir2 kan balik, aku nak balek umah lak.  Sal rindu nak maen bola ngan kawan2 kat umah.  Laa, time tuh cuti seminggu kot.  Kalau pergi pon, 4 hari ke 3 hari entah!  ada lagi balance cuti.  Tapi tuh la, aku tak nak.  Melepas!  Pas cuti tuh, si apai cita yang dia ada jumpa sab.  Hah, ada la jeles sikit time tuh and rasa rugi sebab tak pergi.  Nak wat macam mana.  Melepas! Cara apai cite tuh, kem tuh macam seronok sangat! adoi…:(

Ijtimak badan beruniform kat pilah.  Nihla kali kedua aku jumpa dia after aku dah pindah sekolah.  time tuh, tak expect pon die nak datang.  setibanya aku kat sana, aku rilex jela, kemas sana, kemas sini.  Tibe2, datang satu bijik bas.  aku nampakla passangernye ada kawan aku, fahmi n ridwan.  hehe.  direct je aku tegor sambil running pegi ke bas tuh la.  dengan tak semena-mena, mata aku terpaku jap ke satu jasad yang baru turun dari bas tuh.  langkahan kaki pon terus perlahan.  jasad itu ialah sabrina.  time tuh, agak macam cite hindustan gak la.  Aku terpaku pandang dia, dia pon sama.  Pastu, masing2 buat muka ego.  Huh!  then pegi ke khemah masing2.  Aku dah banyak kali pegi ijtimak actually.  Yang time nih, dah masuk kali ke 3.  Part yang aku paling suka ialah Malam Kebudayaan.  Pergh!  seronok taw!  aku ingat lagi malam tuh, aku n sab terbabit dengan persembahan.  tapi, mewakili sekolah masing2 la.  Ada jugak wakil sekolah laen yang siap nyanyi lagu indon.  Peterpan – Dan Mungkin Bila Nanti.  hehe.  Betol nye nak jadi artis tuh! hehe.  Ha, time tuh, sab wakili SMATKEM sebagai seorang puitis (kononnya).  Bersajak macam A.Samad Songet taw! eh2, bukan2! A. Samad Said! hehe.  Jangan marah ye yang??🙂 ..Tapi aku kagum la.  Die berani tampil ke depan.  Salute sangat2!  Bukan senang nak cari perempuan yang berani cam tuh.  Aku lak time tuh, jadi rapper jap.  nyanyi lagu Ushahidu.  “Mari dengar cite budak2 zaman sekarang!”  Bukan rapper saja, aku wat macam forum la.  Padahal aku sorang je.  Pandai2la nak tarik perhatian penonton time tuh.  hehe.  Penentuan dia time hari ahad  dan pemenangnya adalah……Maahad Ahmadi Negeri Sembilan! (ehem2, akula tuh) bagi kategori Malam Kebudayaan.  Ha, aku tak training pon untuk malam kebudayaan tuh sebab senior2 aku cakap diorang nak wat lakonan.  Last2 minutes, tak jadi! terus dia tarik aku.  Ha, apalaga! terus jela! hehe.  Menang pon! yay! (Nauzubillah..tak berniat nak riak, nak bergurau je)

Petang ahad tuh, program dah habis.  Time aku dah naek bas, ada lak kawan aku lagi sorang gatal kat sabrina.  nama dia apai.  time tuh, sab tengah dok kat astaka.  Aku tak tahu pe yang dia wat kat situ.  tapi yang pasti dia macam menanti seseorang.  aku ke?? eh2, tak mungkin2!  tak rapat mana pon time tuh.  Si apai ni lak, yang gatal2 lambai tangan kat sab tuh.  tak silap aku, die turun bas sebab nak jumpa si sab nih.  ah, parah tol apai nih! pantang tengok perempuan cantik sikit.  Laju je!  Sab dari dulu sampai sekarang, camtula muka dia.  Comel, cantik.  lebih2 ag lesung pipit dia tuh, huh! kolam semut!  Aku nye memori untuk waktu tuh, dah kurang sikitla.  Aku tak berapa ingat samada aku ada jumpa dia jap ke tak.  Samar-samar la.  Adoi.  Habis dah cite ijtimak.

Last meeting, kalau tak silap kat kat SMATKEM jugak.  time tuh maskan, SMATKEM jadi tuan rumah.  Waa, time tuh, memang2 confirm2 la aku rasa dia mesti ada punye!  hehe.  Time tuh lak, aku join 2 pertandingan; nasyid lagi dan tamsiliah(lakonan bahasa arab).  Kali ni, aku tak free cam tahun lepas la.  Sebab aku dah aktif sikit.  Aku kena tolong koperasi MANS sebab aku MT koperasi tuh.  training lagi.  waa, letih!  Memang tak boleh disangkal lagi, koperasi MANS merupakan koperasi yang terbaek time tuh!  dalam masa 3 hari kat SMATKEM, kitorang dapat RM2ooo taw!  Tuh tak potong pape lagi la.  But still, ok kot.  Ha, aku ingat lagi, yang hari pertama lebih kurang ada 5 kedai yang bukak termasuk koperasi MANS.  tuan rumah SMATKEM bukak sebelah MANS.  Masuk hari ke 2, ada 2 kedai yang dah tutup.  Tak taw pasal apa.  Maybe tak untung kot!  Time tuh, aset koperasi MANS ialah Murtabak MAGGI!  pergh, laris gila woo!! Masuk hari ke 3, tinggal MANS je.  Yang laen sume tutup! termasuklah tuan rumah. hehe.  Jangan marah ye??🙂 Gambar aku perform nasyid kat part 1 tuh, ha, tuhla dia gambar time last meeting.  Kat dewan smatkem.  Waa, rindunya kat sume tuh!

Hmm, tuhla dia..  aku dan dia.  maybe ada lagi part 3.  t aq post ag k?? letih la menaip! later!

Ilalliqa’, Wassalam.

~ by sunan89 on April 17, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: