Lawak ke der?!

Assalamualaikum.

Salam sihhah untuk pembaca semua. Semoga baik-baik saja di sana.  Topik kali ni, ‘Lawak Ke Der?!’.  Bukan pasal program tv yang disertai oleh jozan dan pelawak-pelawak yang terkenal, cuma sedikit info yang berguna untuk kalian semua.

Topik kali ni ingin mengetengahkan info berguna tentang lawak-lawak yang sering di post oleh FB-ians sekalian yang lebih berunsurkan tentang agama dan sebagainya.  Hal ini boleh menjadi masalah besar jika dipandang enteng.  Jika lawak tersebut tidak membabitkan mana-mana pihak atau perkara-perkara serius, masih boleh diterima.  Jika ia membabitkan hal-hal yang serius, mana mungkin ia boleh diambil mudah. FB-ians sekarang terutama muda-mudi, menjadi golongan sasaran yang sering memulakan topic atau post yang tidak melambangkan agama Islam yang dianuti.  Rasanya tak perlu untuk saya memberikan contoh kerana kalian semua sedia maklum dan mungkin ada juga yang sudah membaca dan ternampak post yang saya maksudkan.

Percaya atau tidak, ini yang kita alami selang hari demi hari.  Jangan diambil mudah.  Kita boleh ambil contoh penggunaan perkataan ‘ye’ kepada ‘yew’ dan sebagainya.  Pernah terdetik di fikiran bagaimana penggunaan tersebut boleh meluas?  Kekerapan penggunaan juga oleh belia muda.  Begitu juga yang terjadi oleh lawak-lawak yang sering dipandang enteng.  Cukup lah Islam sudah dilabel sebagai pengganas dan dipermainkan di internet dan games yang diterbitkan oleh kafir.  Mungkin sekarang kalian semua boleh buat penilaian dan cuba membaik pulih sindrom yang kian merebak ini.  Nasihatkan saja.  Percayalah, tak perlu diri yang baik, selagi mana kalian mampu untuk menjalankan tanggungjawab kepada muslim yang lain, cukup memadai.  Teruskan usaha pada yang sudah mula. Jangan putus asa.  Jalan dakwah tak mudah.  Kesabaran yang tinggi perlu ada.  Mulakan dengan bismillah.  Insyallah berjaya.

p/s : Lawak ke der?!

Ilalliqa’, Wassalam.

Advertisements

~ by sunan89 on March 24, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: